Enhedslistens rotationsprincip

I dag er nyheden breaket om at Pernille Skipper stopper som Enhedslistens politiske ordfører. At være politisk ordfører i enhedslisten er at sidestille med det andre partier kalder “formand”. Det er altså den politiske ordfører i Enhedslisten, der sætter linjen i partiet.

Pernille stopper fordi Enhedslisten har et rotationsprincip, som betyder man ikke må genopstille til folketinget, hvis man har siddet 7 år på Christiansborg. Jeg stemmer ikke, som udgangspunkt, på enhedslisten men dette princip har jeg været “forelsket” i i mange år. Jeg tænker mange af de udfordringer der er ved vores demokrati, som jeg beskriver i dette blogindlæg, ville kunne løses, hvis samtlige partier indførte dette princip. “Politikerleden” ville falde betragteligt, og fornemmelsen af at vores politikere lever inde på borgen, i deres egen boble, uden nogen kontakt med virkeligheden, ville vi også kunne komme til livs. Men det vigtigste argument for at indføre rotationsprincippet er, som jeg ser det, at formændene/folketingspolitikerne ikke vil have helt så meget fokus på at mele deres egen politiske kage på bedste vis, men i langt højere grad have fokus på at kæmpe for egne grundholdninger og værdier. Og hvorfor tænker jeg det vil være sådan? Jo, det vil det fordi politikerne i princippet så ikke vil have så meget at miste. De ved godt at de ryger ud af folketinget efter nogle år, og derfor tror jeg det vil være nemmere at holde fast i sine grundholdninger, selvom det måske ikke er en optimal holdning i forhold til en politiske liv. Jeg har ikke tal på hvor ofte jeg har hørt om (og kan fornemme) politikere som går på kompromis med egne værdier, for at sikre sig det rette ordførerskab eller post/position i partiet.

@Enhedslisten: Hold nu fast i dette princip! Jeg ved der har været kræfter i partiet som på jeres årsmøder, har forsøgt at ændre det (Godt Enhedslisten har et stærkt bagland, som holder fast).

@AlleAndrePartier: Kig lige lidt over egen næsetip, og overvej om ikke dette rotationsprincip var noget der kunne indføres generelt. Jeg er overbevist om det vil gøre vores demokrati langt bedre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


*